PVC

Polyvinylklorid eller PVC är en vanligt förekommande plastsort. Materialet har under en längre tid används inom byggindustrin. PVC är känt för sin goda hållbarhet och sin flexibilitet. Plastligamentet uppfanns år 1930 i Tyskland och har sedan dess kommit att bli ett av våra mest använda material. 1950 tillverkades världens första PVC fönster, idag är PVC det mest använda materialet i fönster i Europa. 

Produktion

PVC tillverkas genom att klor och eten (ett kolväte) blandas. En uppskattad egenskap PVC besitter är det antingen kan göras mjuk genom att tillsätta ett mjukgörande medel eller också kan en hård PVC framställas. Den hårda varianten låter sig varken påverkas av väta, solsken eller temperaturväxlingar. Dessutom är plasten förhållandevis billig att producera.

Hållbarhet

Materialet är otroligt hållbart och är därför ett idealiskt material för att konstruera produkter med lång livsläng. Vid tillverkning av fönster används hård PVC för att ge konstruktionen en så lång livslängd som möjligt. Ett PVC fönster håller enligt uppgift i mer än 25år, utan att mista färgen eller tappa sin lyser.

Miljö

PVC-plastens vara eller inte vara, diskuterades länge och väl under 1990-talet innan regeringen slutligen gav PVC-produktionen grönt ljus. Men fortfarande hörs ibland röster som talar om plasttillverkningens negativa inverkan på miljön. Och om sanningen skall fram så är förmodligen ingen plasttillverkning bra för miljön, dessutom tillkommer naturligtvis diverse transporter till och från fabriken.

När ditt PVC fönster väl är monterat, utgör det emellertid ingen ytterligare skada på miljön. För mer specifik information om miljöpåverkan vill vi rekommendera dig att höra med din återförsäljare.

Säkerhet

Eftersom PVC är en mycket tålig plast, fungerar det också väldigt väl ur säkerhetssynpunkt. PVC är ett relativt brandsäkert material eftersom antändningspunkten inträffar först vid 390ºC är bra mycket högre än för exempelvis trä som har en antändningspunkt redan vid 240ºC.

Gaserna som brinnande PVC-material frånger sig är mycket giftiga och består av en blandning saltsyra och kolväten. Om gasen sprider sig i rummet riskerar den att förstöra och påverka föremål i dess omgivning. 

Framtid

Under PVC-plastens korta livstid har den kommit att bli en naturlig byggkloss i vårt samhälle. Materialet används inom en rad olika områden så som sjukvården, sport och fritid och byggbranschen. PVC fönster är både dagens och morgondagens naturliga val, plastfönster har kommit för att stanna.

Tips: Läs mer om PVC på engelskspråkiga Wikipedia, Polyvinyl chloride.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)